Paraplegičar u exoskeleton odijelu otvara utakmicu Brazil - Hrvatska

Prema pisanju brazilskih i američkih medija uvodnu utakmicu svjetskog nogometnog prvenstva 2014. godine između Brazila i Hrvatske mogao bi otvoriti mladi paraplegičar u exoskeleton odijelu koje paraliziranima pomaže u hodanju.

Radi se o robotu koji okružuje ruke i noge i koji je priključen na kapu unutar koje se nalaze elektrode koje jednostavno prenose podražaj od mozga do exoskeletona. Od deset mladića koji su trenutačno uključeni u projekt jedan će dobiti priliku udariti loptu na otvaranju SP-a. 
Međunarodna nogometna federacija (Fifa) za sada nije potvrdila ovu vijest, no skupina znanstvenika koju u sklopu projekta 'Walk Again' predvodi ugledni brazilski neuroznanstvenik Miguel Nicolelis, se nada kako će do 12. lipnja i ogleda 'selecaoa' i 'vatrenih' uspjeti realizirati ovaj projekt.
"Želimo potaknuti maštu ljudi. Naša ambicija je da invalidska kolica postanu prošlost. Naše istraživanje je toliko napredovalo da smo uvjereni kako ćemo uspjeti. Svjetsko prvenstvo je idealna prilika da se pokaže još jedna važna stranu moje domovine, sliku brazilske znanosti," kazao je dr. Nicolelis koji trenutačno radi na sveučilištu Duke u Durhamu u Sjevernoj Carolini. 
Iza projekta 'Walk Again' stoji brazilska Agencija za inovacije (Finep), koja je povezana s ministarstvom znanosti, tehnologije i inovacija. Dio troškova za istraživanje osigurava i Međunarodni institut za neuroznanost sa sjedištem u Natalu koji radi na programu koji je utemeljio doktor Nicolelis. U ovom projektu sudjeluju i stručnjaci sa Tehničkog fakulteta u Munchenu, Instituta za tehnologiju iz Laussane, sveučilišta UC Davis, te sveučilišta Kentucky. U istraživanju ukupno sudjeluje 170 stručnjaka. 
"Ovaj projekt uljučuje istraživanja u nizu područja, uključujući neuroznanost, robotiku, elektroniku, rehabilitaciju i informatiku.

Nadamo se kako ćemo uspjeti postići istu razinu pomoći za one koji su izgubili svoju sposobnost hodanja," dodao je dr. Nicolelis.
Miguel Nicolélis se smatra jednim od najvećih znanstvenika svih vremena, a dobitnik je niza nagrada i priznanja.

(Fena)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.