Novi predsjednik UEFA-e je Slovenac Aleksander Čeferin

14 Sep 2016
1724 puta

Novi predsjednik UEFA-e je Slovenac Aleksander Čeferin koji je dobio uvjerljivu podršku nacionalnih saveza.

Na izbornom kongresu UEFA-e koji se danas održava u Atini Čeferin je osvojio 42 glasa, dok je njegov protukandidat Holanđanin Michael van Praag osvojip 13 glasova.

Alekander Čeferin je rođen 13. oktobra 1967. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Ljubljani. Kao uposlenik  u porodičnoj pravnoj kompaniji zastupao je profesionalne sportiste, kao i klubove. Bio je i član Izvršnog odbora KMN Svea Lesna Litija, jednog od najuspješnijih futsal klubova Slovenije, kao i član NK Olimpija iz Ljubljane.

Prvi put za predsjednika Nogometnog saveza Slovenije izabran je 2011. godine, a u februaru 2015. dobio je novi mandat na toj funkciji.

Čeferin, kojeg čeka dvoipogodišnji mandat, kraći zbog prijevremenog odlaska njegovog suspendiranog prethodnika Francuza Michela Platinija, postao je sedmi predsjednik UEFA-e. Prije njega na čelnoj poziciji evropske kuće nogometa sjedili su Danac Ebbe Schwartz, Švicarac Gustav Wiederkehr, Italijan Artemio Franchi, Francuz Jacques Georges, Šveđanin Lennart Johansson i Platini.

- Hvala za izuzetnu podršku. Ovo je velika čast, ali i velika odgovornost. Mnogo mi ovo znači, moja obitelj je ponosna, mala i lijepa Slovenija je ponosna a nadam se da ćete i vi biti ponosni na mene - kazao je Čeferin nakon izbora.

I Nogometni savez BiH je danas svoj glas dao Čeferinu s kojim ima izuzetno prijateljske odnose.

Bh. delegaciju u glavnom grčkom gradu čine predsjednik NSBiH Elvedin Begić, Ivan Beus, drugi potpredsjednik NSBiH i Jasmin Bajković, generalni sekretar Saveza.

Pravo glasa imalo je 55 članica UEFA-e.

Čeferin će tako naslijediti Michela Platinija koji je dobio četverogodišnju suspenziju koju mu je izrekao etički komitet zbog finansijskih malverzacija i nelegalne isplate od dva miliona švicarskih franaka u 2011. godini.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.