Teslić: 350.000 KM za podsticaje u poljoprivredi

Opština Teslić će u 2014. godini za podsticanje poljoprivredne proizvodnje iz opštinskog budžeta izdvojiti 350.000KM, što predstavlja jedan od najvećih iznosa izdvojenih u ovu namjenu u posljednjih deset godina.

Prema ovogodišnjem Programu podsticaja poljoprivredne proizvodnje na području opštine Teslić, sredstva će biti raspodijeljena kroz sljedeće oblike podsticanja: podsticaje u tekućoj poljoprivrednoj proizvodnji 190.000 KM, zasnivanje i proširivanje proizvodnje u voćarstvu 40.000 KM, projekte koji pospješuju konkurentnost poljoprivrednih proizvoda na tržištu 50.000 KM , podsticaji za zapošljavanje u poljoprivredi 40.000 KM i podrška proljetnoj i ljetnoj sjetvi gazdinstava i domaćinstava kojima je poljoprivredna djelatnost osnovna djelatnost, a ne ispunjavaju usvojene kriterijume za tržišnu proizvodnju 30.000 KM.
Kroz ovaj Program, stvoreni su uslovi da poljoprivredni proizvođači ostvare podsticaj u toku tekuće godine, odnosno biće prekinuto sa praksom neisplaćivanja podsticaja u tekućoj i prenošenja obaveza iz godine u godinu, što je bio slučaj u ranijem periodu, primjera radi, gdje su podsticajna sredstva u 2013. godini bila opterećena sa 169.000 KM obaveza iz 2012. godine.
Prema riječima načelnika Odjelјenja za privredu i društvene djelatnosti, Nјegomira Klјečanina, ovogodišnji program podsticanja polјoprivredne proizvodnje je po svojoj strukturi i obimu znatno drugačiji u odnosu na prethodne i nudi nekoliko novih pristupa i načina podsticanja. – Ovim programom, podstiču se svi polјoprivredni proizvođači, a koji su usmjereni prema tržišnoj polјoprivrednoj proizvodnji i to kroz nekoliko oblika podsticanja – rekao je Klјečanin.
- Inovativno je to, da se polјoprivredna proizvodnja u voćarstvu smatra kao proizvodnja koja ima budućnost i da se podstiče tekuća proizvodnja, što nije bio slučaj u ranijim programima, zatim, da se podrška pruža najbolјim projektima u polјoprivredi kroz izgradnju kapaciteta za prihvat proizvoda kroz projekte izgradnje hladnjača, sušara i repro-centara – pojasnio je Klječanin. On je dodao, da su u Program takođe uključeni, podsticaji za zapošlјavanje u polјoprivrednoj proizvodnji, dodjela sadnog materijala svim polјoprivrednim proizvođačima koji zasnivaju nove zasade i podrška polјoprivrednim domaćinstvima kojima je jedini izvor prihoda polјoprivredna proizvodnja.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.