Mijanmar će rušiti džamije i medrese

21 Sep 2016
1067 puta

Vlasti države Rakhine srušit će hiljade navodno ilegalno izgrađenih objekata, među kojima i džamije, u gradovima gdje žive Rohinje.

Visoki zvaničnik mijanmarske države Rakhine obećao je da će srušiti sve ilegalno izgrađene objekte, uključujući džamije i medrese.

Više od 3.000 objekata, uključujući 12 džamija i 35 medresa izgrađeno je bez dozvole lokalnih vlasti u većinski muslimanskim gradovima Maungdaw i Bithidaung na sjeveru države, javlja list Voice Daily, a prenosi Anadolija.

Ministar sigurnosti Htein Linn je kazao kako se vlasti pripremaju za rušenje džamija i drugih ilegalno izgrađenih objekata u skladu sa zakonom.

Muslimanske vjerske vođe smatraju da će rušenje džamija izazvati nepotrebne tenzije između budista i muslimana, javlja Democratic Voice of Burma.

„Ovaj plan mogao bi dovesti do nasilja i drugih neželjenih posljedica“, rekao je vjerski vođa iz Maungdawa. „To nije konstruktivno i stvara dilemu za lokalnu zajednicu.“

Najprogonjenija manjina

Najmanje 100 ljudi je poginulo, dok je 140.000 ljudi, uglavnom Rohinja muslimana, raseljeno zbog sukoba budista i muslimana u državi Rakhine od 2012.

Rohinje, koje UN smatra jednom od najprogonjenijih manjina u svijetu, Mijanmar naziva „Bengalcima“ i smatra ih ilegalnim imigrantima iz susjednog Bangladeša.

Tokom sastanka s mještanima u Sitwweu, ministar sigurnosti je kazao da će Vlada Rakhinea uskoro izdati obavještenje o rušenju objekata.

Prema njihovim tvrdnjama, postoji 2.270 ilegalno izgrađenih objekata, među kojima devet džamija i 24 medrese u Mangdawu.

U Buthidaungu je navodno bespravno izgrađeno 1.056 objekata, od čega tri džamije i 11 medresa.

DVB javlja da su vlasnici zgrada većinom muslimani, jer muslimani čine više od 90 posto stanovništva ta dva grada.

Otkako je na novembarskim izborima pobijedila Nacionalna demokratska liga, njena šefica Aung San Suu Kyi je pod pritiskom međunarodne zajednice da riješi probleme s kojima se suočavaju mijanmarski muslimani.

Al Jazeera

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.