Anbar: Iračke snage ušle u Kaim, posljednje uporište ISIS-a

03 Nov 2017
1715 puta

Iračke snage ušle su u Kaim u iračkom Anbaru na sirijskoj granici, posljednje uporište terorističke organizacije ISIS na tom području, javlja Anadolu Agency (AA).

General-pukovnik Abdulemir Yarullah, koji vodi vojne akcije protiv ISIS-a u Iraku, potvrdio je da su vojska i snage koje se bore protiv terorizma počele da ulaze u Kaim sa svih strana.

Sigurnosni izvori navode da je od ISIS-a oslobođen i granični prelaz Kaim, između Iraka i Sirije. Iračke snage su u oktobru počele akciju oslobađanja Kaima u Anbaru na zapadu zemlje.

Kaim se od 2014. godine nalazi pod kontrolom ISIS-a.

Premijer Iraka Haidar al-Abadi u utorak je izjavio da će uskoro imati vijest da je Kaim oslobođen.

Snage odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu zauzele su centar Deir ez-Zora, koji leži na obalama rijeke Eufrat na sjeveroistoku Sirije.

Novinska agencija SANA navodi da su Assadove snage od terorističke organizacije ISIS u potpunosti preuzele centar Deir ez-Zora.

Istakli su da su režimske snage u septembru pokrenule akciju uz zračnu podršku Rusije i kopnenu Irana te da su u potpunosti preuzele kontrolu nad centrom ovog sirijskog grada. Međutim, dio Deir ez-Zora, na granici sa Irakom, i dalje, od 2014. godine kontroliše ISIS.

Prema posljednjim informacijama, teroristi PKK/PYD-a kontroliraju četvrtinu teritorije Sirije. Naftna polja u Deir ez-Zoru su u protekle tri godine predstavljala jedan od glavnih izvora novca terorističke organizacije ISIS-a.

 

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.