Aung San Suu Kyi posjetila Rakhine: Susrela se i s Rohingya muslimanima

03 Nov 2017
1759 puta

Čelnica Mijanmara Aung San Suu Kyi je u četvrtak boravila u svojoj prvoj posjeti saveznoj državi Rakhine u Mijanmaru, odakle je prethodnih mjeseci na stotine hiljada muslimana napustilo svoje domove, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetimo, Suu Kyi je bila izložena žestokim kritikama zbog toga što se nije usprotivila nasilju nad muslimanskom manjinom u zemlji koje od avgusta ove godine nad njima provode snage sigurnosti Mijanmara.

U četvrtak je prvo posjetila glavni grad Sittwe, odakle je otputovala u Maungdaw u sjevernom djelu savezne države.

Tin Maung Swe, glasnogovornik Vlade, istakao je da se Suu Kyi tokom posjete sastala s regionalnim ministrom U Nyijom Puom kako bi razgovarali o situaciji u Rakhine.

"Nakon sastanka je upriličila posjetu Maungdawu u pratnji vladinih zvaničnika i pripadnika oružanih snaga", kazao je Pu za Anadolu Agency.

Tokom jednodnevne posjete, čelnica Mijanmara se na tom području susrela i s mještanima sela Pantaw Pyin i Taung Pyo.

Prije ove posjete, Suu Kyi je i tokom predizborne kampanje 2015. godine posjetila Rakhine, gdje većinsku populaciju čine Rohingya muslimani.

Human Rights Watch (HRW) je u četvrtak saopćio da Suu Kyi treba formirati vlastiti tim ljudi umjesto da se oslanja na informacije koje dolaze iz institucija pod kontrolom vojske.

"Vojska u toj zemlji ima mnogo toga za sakriti i zato pokušavaju iskoristiti Suu Kyi kao štit protiv međunarodne zajednice", naglasio je Phil Robertson, zamjenik direktora HRW-a za Aziju.

S druge strane, UNHCR je u četvrtak uputio poziv Vladi Mijanmara da arakanskim muslimanima, koji su izbjegli u susjedni Bangladeš, omogući siguran i održiv povratak u domovinu.

U napadima koje mijanmarska vojska, pod izgovorom borbe protiv naoružanih militanta, vrši u Arakanu od 25. augusta stradalo je više hiljada ljudi. Zbog toga što mijanmarska administracija ne dozvoljava ulazak u pomenuto područje, nemoguće je utvrditi tačan broj žrtava.

U napadima koji su prerasli u etničko čišćenje zapaljeno je oko 300 sela, a u Bangladeš je iz Arakana izbjeglo više od 600.000 muslimana. Na hiljade njih i dalje traži načine kako da izbjegne u Bangladeš.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.