Kakva je sudbina TikToka u EU-u? Megapopularna kineska aplikacija na crnoj je listi Zapada, direktor stiže u Bruxelles

11 Jan 2023
768 puta

TikToku, jedinoj neameričkoj aplikaciji u globalnom svijetu društvenih mreža, ne piše se dobro. Platforma koju su kreirali Kinezi i koja je raznim bizarnostima omogućila planetarnu video-slavu već se neko vrijeme nalazi na udaru zakonodavaca u SAD-u.

Tamo je nazivaju ‘digitalnim fentanilom‘ kojega bi što hitnije trebalo zabraniti (fentanil je supstanca koja se koristi za narkozu i ublažavanje jake boli tijekom i nakon operacije, ali je i jedna od trenutno najsmrtonosnijih droga na svijetu). Američki antagonizam prema TikToku prelio se preko Atlantika i opasno prijeti ostaviti bez zabave i više od 250 milijuna Europljana. Razlog su sve veći strahovi za sigurnost djece dok masovno bleje u TikTok, pogotovo u kontekstu izvještaja da je aplikacija špijunirala neke novinare koristeći njihove IP lokacije.

Jedan od nažešćih EU agitatora protiv TikToka je francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji platformu naziva "varljivo nevinom" i uzrokom "stvarne ovisnosti" među brojnim mladim korisnicima, ali i „izvorom ruskih dezinformacija“. Mnogi mediji slijede takvu agendu: Le Parisien je prije par dana izašao s naslovnicom na kojoj se TikTok naziva "golemom opasnošću" i "otrovom za mozgove naše djece".

Sve je to samo prigodni uvod u novu EU regulativu zbog koje vodeći čovjek TikToka Shou Zi Chew uskoro dolazi u Bruxelles kako bi pokušao ishoditi poštede u više nego izglednim restrikcijama. Uz dvije istrage vezane za povrede privatnosti korisnika diljem EU-a, TikTok se mora izboriti i s opsežnim novim pravilima o moderiranju sadržaja prema novom europskom zakonu o digitalnim tržištima, piše Politico. Samo istrage s kojima je TikTok suočen mogle bi kompaniju stajati i do 4 posto globalnog prometa tvrtke. Ako irski regulator podataka, koji vodi istrage u ime drugih država EU-a, utvrdi da je TikTok prekršio pravilnik o privatnosti bloka, kineskoj kompaniji će biti uskraćeni desetci milijuna eura u ime sankcija.

TikTok je pod istragom i zbog slanja podataka o korisnicima iz EU-a u Kinu. Izvještaji da su zaposlenici TikToka u Kini koristili podatke iz aplikacije za praćenje kretanja dvoje zapadnih novinara samo su dodatno pojačali strahove od kineskoga špijuniranja, posebno u Njemačkoj. TikTok je priznao ovaj incident i otpustio četiri zaposlenika zbog neovlaštenog pristupa korisničkim podacima, no zbog manjkave zaštite podataka i sigurnosti Washington je već zabranio upotrebu TikToka na telefonima svim američkim saveznim službenicima. Imati TikTok u telefonu isto je, tvrde, što i nositi kineskog špijuna u džepu.

Sve više je i birokrata u Europi koji razmišljaju u tom pravcu. Maximilian Funke-Kaiser, glasnogovornik za digitalnu politiku liberalne grupacije u njemačkom parlamentu, traži potpunu zabranu korištenja TikToka na državnim telefonima, s obzirom na rizike po sigurnost. I Moritz Körner, centristički zastupnik u Europskom parlamentu smatra da su rizici s TikTokom daleko veći nego s Twitterom, kako zbog puno veće korisničke baze aplikacije tako i zbog mladenačke dobi prosječnog konzumenta.

"Kineska aplikacija TikTok trebala bi biti pod posebnim nadzorom europskih vlasti", napisao je Körner. "Borba između autokratskih i demokratskih sustava sve više će se voditi putem digitalnih platformi i Europa se mora probuditi."

U Švicarskoj su također zakonodavci početkom godine pozvali na zabranu TikToka za državne dužnosnike. U Europskoj komisiji ističu kako "nema službenih računa Komisije na TikToku“. U Njemačkoj službenici koji koriste iPhone već ne mogu preuzeti TikTok u odjeljke telefona gdje se pristupa povjerljivim podacima, premda službene zabrane aplikacije još nisu izglasane. Kineska digitalna infiltracija u zapadnu hemisferu prepoznata je kao velika opasnost i već su joj postavljene brojne blokade.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.