EU: Treba povećati broj povrataka migranata

26 Jan 2023
713 puta
Foto: Ilustracija Foto: Ilustracija

Danas se u Stokhlomu sastaju ministri unutrašnjih poslova EU. Fokus je na saradnji sa trećim zemljama kako bi se povećao broj povrataka odbijenih tražilaca azila.

Sastanak ministara unutrašnjih poslova EU u Stokholmu odvija se u pozadini naglog povećanja broja neregularnih ulazaka. Prošle godine bilo je više od 330.000 ljudi, od kojih većina nema pravo na status međunarodne zaštite, ali uprkos tome podnose zahtjev za azil, kaže komesarka unutrašnjih poslova Ilva Johanson.

Godinama nema pomaka u povratku odbijenih tražilaca azila. Stopa je znatno ispod cilja od 70 odsto.

Svake godine postoji oko 300.000 odluka o povratku u zemlje EU, ali samo oko 70.000 ljudi se zapravo vrati u svoju matičnu zemlju. To treba povećati.

Saradnja sa trećim zemljama je ključna

Zato ministri unutrašnjih poslova EU u Stokholmu treba da govore prije svega o saradnji sa trećim zemljama u pogledu povratka. Biće riječi i o tome da EU svojom viznom politikom izvrši pritisak na zemlje koje nisu spremne da primaju odbijene tražioce azila.

Kritičari vjeruju da ovaj pristup zapravo zaobilazi problem. Kornelija Ernst, članica Evropskog parlamenta za Ljevicu smatra da je to prodavanje magle.

A kada magla nestane, ispostavi se da ovi azilanti dolaze iz zemalja koje ili više ne primaju one koji treba da budu deportovani ili ne mogu da budu deportovani u zemlje poput Avganistana ili Irana iz veoma dobrih razloga.

Azilantska politika stagnira godinama

Savjet 27 zemalja, Komisija EU i Parlament godinama tapkaju u mjestu u evropskoj politici azila i migracija. Kao jedan od svojih prvih zvaničnih akata, Predsjedništvo Švedske je stoga zakazalo samit o migracijama za 9. i 10. februar u Briselu.

Dakle, bio bi dobar znak kada bi ministri u Savjetu unutrašnjih poslova danas mogli da pokrenu zajednički evropski sistem povratka migranata, koji su na ilegalan način ušli u EU, smatra Lena Dupont, ekspertkinja za unutrašnje poslove grupe CDU/CSU u Evropskom parlamentu.

Istovremeno, Savjet mora pomoći i u pripremi sadržaja samita o migracijama koji će uslijediti u februaru. Pregled: Gdje se nalazimo u pregovorima? Sada imamo jedinstvenu priliku da presiječemo Gordijev čvor, a takođe moramo da iskoristimo ovaj zamah da takođe postignemo kraj ovog zakonodavnog perioda u oblasti azila i migracija.

Dogovor malo vjerovatan

Međutim, da bi se to postiglo, morao bi biti postignut osnovni dogovor u narednih dvanaest mjeseci, što je u najmanju ruku malo vjerovatno s obzirom na mnoga neriješena pitanja i ozbiljne razlike u mišljenjima.

Uoči današnjeg sastanka, nekoliko zemalja EU, poput Holandije, Austrije, Francuske i Belgije, obnovilo je poziv da se takozvano Dablinsko pravilo dosljedno primjenjuje. To znači da migranti treba da ostanu u zemljama dolaska dok se ne donese odluka o njihovom zahtjevu za azil, što će vjerovatno rezultirati malom spremnošću za saradnju, posebno u Italiji i drugim zemljama južne Evrope.

(DW)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.