Putin negira izvještaje o ponovnom otvaranju ruske baze na Kubi

17 Jul 2014
2343 puta

Ruski predsjednik Vladimir Putin negirao je medijske izvještaje o sporazumu s Kubom o ponovnom otvaranju špijunske baze na tom karipskom otoku. 

Bazu Lourdes u blizini Havane tokom Hladnog rata koristili su Sovjeti kako bi špijunirali SAD. 

Govoreći na samitu grupacije BRIC u Brazilu, Putin je izjavio da bi Rusija mogla "ostvariti svoje vojne potrebe bez te komponente", prenosi BBC. 

Ruske novine Kommersant ranije su javile da su se Rusija i Kuba dogovorile da ponovo otvore špijunsku bazu. 

Putin je zatvorio bazu 2001. godine, pozivajući se na brige oko njenih troškova. 

Novine navode da je sporazum o ponovnom stvaranju te baze operativnom postignut tokom Putinove posjete Kubi prošle sedmice. 

Novinska agencija Reuters navela je riječi ruskog sigurnosnog zvaničnika koji je potvrdio izvještaj Kommersanta, rekavši da je "okvirni sporazum" dogovoren. 

Lourdes je počeo s operacijama u 1967. godini i pružao je obavještajne podatke sovjetskim agencijama državne sigurnosti. Baza je također obavljala tajne komunikacije za sovjetsku mornaricu. 

U sovjetskim vremenima u njoj je radilo oko 3.300 specijalista, ali je u devedesetim godinama prošlog stoljeća Rusija smanjila njihov broj za otprilike polovinu. 

Kommersant navodi da takav obim osoblja sada neće biti potreban zbog poboljšanja u tehnologiji. 

Kada je Rusija zatvorila bazu u 2001., njena godišnja cijena - najam koji se plaćao Kubi - iznosila je 200 miliona dolara.

Kuba je bila žarišna tačka tokom Hladnog rata. Kriza oko sovjetskih raketa na Kubi 1962. skoro je eskalirala u nuklearni rat. 

(Fena)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.