Rusija isporučuje manje gasa Austriji Istaknuto

23 Sep 2014
3236 puta

Ruski "Gazprom" isporučuje manje gasa Austriji nego što je to ugovorom dogovoreno, saopćeno je u Beču.Isporuke gasa iz Rusije u Austriju variraju i ruski "Gazprom" je, na primjer, u petak isporučio za 20 do 25 odsto manje gasa od dogovora, saopćio je šef agencije za energetiku "E-kontrola" Martin Graf.

Uobičajene razlike u isporukama iznose, prema njegovim riječima, na jesen, 10 do 15 odsto. Međutim, Graf naglašava da smanjenje isporuka iz Rusije ne ugrožava snabdijevanje u Austriji.

- Skladišta gasa su 99 odsto popunjena i zbog blagih vremenskih uvjeta se i manje troši - kazao je on.

On je dodao da obično za smanjenje isporuka nadležni u Austriji dobijaju objašnjenje od "Gazproma", što nije bio slučaj ovaj put. Graf je rekao da se trenutno pune i skladišta gasa u Rusiji.

Austrija, prema ranijim saopćenjima "E-kontrola" i u slučaju potpunog izostanka isporuke ruskog gasa mogla bi više nedjelje, to jest čak par mjeseci prevazići bez ozbiljnih problema u snabdijevanju potrošača.

Austrija isporukama gasa iz Rusije pokriva oko 56 odsto potrošnje, prenosi Blic.

(Fena) mb

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.