SAD optužuju Rusiju za gomilanje protuzračnih sistema u istočnoj Ukrajini

Sjedinjene Države optužile su Rusiju za gomilanje sistema protuzračne odbrane u istočnoj Ukrajini i za umiješanost u obuku proruskih pobunjenika čime krši primirje dogovoreno uz evropsko posredovanje.

- To su najveće količine ruske protuzračne odbrane u istočnoj Ukrajini od augusta - navodi glasnogovornica State Departmenta Marie Harf u izjavi za novinare, prenosi agencija Reuters. 

Ona navodi da sve složenija priroda obuke pobunjenika "ne ostavlja nikakve sumnje o umiješanosti Rusije".  

- Obuka također uključuje ruske UAV (letjelice bez ljudske posade), što je nepogriješiv znak ruskog prisustva - dodala je Harf. 

Borbe su se intenzivirale u istočnoj Ukrajini u posljednjim sedmicama uprkos prekidu vatre dogovorenom u februaru, dok se obje strane međusobno optužuju za izbijanje nasilja. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je, ipak, kako vjeruje da su kršenja primirja prošlost.  

Hsarf, međutim, tvrdi da Rusija gomila snage duž ukrajinske granice. 

- Nakon održavanja relativno čvrstog prisustva duž granice, Rusija šalje dodatno jedinice tamo - navodi ona, dodajući da ta pojačanja predstavljaju najveće prisustvo ruskih trupa od oktobra. 

Više od 6.000 ljudi ubijeno je u sukobu u istočnoj Ukrajini koji je izbio prije više od godinu dana, kada su se pobunjenici usprotivili svrgavanju proruskog predsjednika Viktora Janukoviča i uspostavi prozapadne vlade, proglašavajući nezavisnost od Kijeva. 

Ukrajina i njeni zapadni saveznici dugo optužuju Moskvu za slanje vojnika i naoružanja kako bi podržala pobunjenike, što Rusija negira. 

Sjedinjene Države i Evropska unija uvele su sankcije Rusiji zbog njene uloge u ukrajinskoj krizi, upozoravajući da će te kaznene mjere biti ukinute tek kada Rusija ispuni svoje obaveze iz sporazuma o primirju potpisanog u Minsku.

(Fena) jc

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.