Kreće velika ofanziva sirijske vojske prema ISIS-u

14 Okt 2015
1857 puta

Nakon intenzivnog bombardiranja ruskog ratnog zrakoplovstva, kreće velika ofanziva sirijske vojske, koja će uz pomoć Rusa, Hezbolaha i iranskih vojnika napasti Islamsku državu (ISIS), piše Reuters.

Akcija će se odviti u dijelovima Alepa, kojeg drže militanti ISIS-a. Reuters se pozvao na dvojicu neimenovanih visokih dužnosnika iz regije, koji tvrdi da je ovo nastavak napada koji su već krenuli u Hami. U tu je svrhu, tvrde dužnosnici, u Siriju stiglo nekoliko hiljada iranskih vojnika.

Ova bi ofanziva, piše Reuters, mogla dodatno razljutiti Tursku, koja je dosad aktivno pomagala razne militantne skupine koje pokušavaju Assada skinuti s vlasti. Ankara je dosta zabrinuta zbog ruskih vojnih udara, a isto se osjećaju i turski saveznici u NATO-u. Posebno nakon što su ruski borbeni avioni uletjeli u turski zračni prostor.

Alep je nekad bio veliko trgovačko središte, danas je razoren, a mjesecima u tom gradu vlada status quo. Istočne dijelove grade kontrolirali su Assadovi protivnici, većinom militanti povezani s Al Qaedom, dok su zapadni dio grada kontrolirali Assadovi ljudi. Na protivnike su često bacali bombe iz aviona, no unatoč sukobima, dvije su strane ostale oko istih crta razgraničenja.

U napad prema Alepu nedavno je krenula i Islamska država, osvojili su nekoliko sela sjeverno od grada, a u jednom se trenutku približili na samo dva kilometra od gradskog središta.

"Pripreme za veliku bitku na tom području su u toku. Na djelu je velika mobilizacija sirijske vojske, elitnih boraca Hezbolaha i hiljada Iranaca koji su stigli u proteklih nekoliko dana", izjavio je jedan visoki dužnosnik dok drugi tvrdi da "više nije tajna da su hiljade Iranaca u Siriji te da je njihova uloga ovdje ključna." Obojica su najavili da će do napada doći brzo.

(Fena) bdž
{fcomment}

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.