Akcija proljetnog uređenja okoliša od 19.03 do 26.03.2017. godine

14 Mar 2017
2541 puta

Općina Tešanj je kao i prethodnih godina sačinila Plan proljetnog uređenja 38 lokacija (od 06. marta do 14. maja), javnih i zelenih površina na širem području Tešnja, Bukve, Jelaha i Tešanjke.

Plan se najvećim dijelom provodi kroz Program komunalne higijene sa JP RAD što, između ostalog, uključuje okopavanje cvijetnjaka, orezivanje stabala, čišćenje autobuskih stajališta i oglasnih ploča, pregled i zamjenu korpi za smeće, pranje saobraćajnih znakova, uklanjanje nanosa šljunka iz korita rijeke i dr.
Osim preduzeća RAD, učenici i profesori Poljoprivredne škole izvršit će orezivanje rastinja/grmova i okopavanje ruža i šimšira, te sadnju cvijeća koje su sami uzgojili u svojim staklenicima.

Pored navedenih aktivnosti, od 19.03. do 26.03., a povodom 22. marta - Svjetskog dana voda pozivamo na zajedničku akciju proljetnog čišćenja i uređenja:
-čišćenje kolovoza, trotoara i rigola od zaostalog posipnog materijala i otpada iz putnih kanala (prije svega firme na zimskom održavanju i svako ispred svoje kuće),
-čišćenje propusta za vodu i ucjevljenih putnih kanala,
-čišćenje šiblja, granja i smeća na obalama potoka i rijeka,
-uređenje izletišta, šumskih i ribarskih staza,
-uređenje školskih dvorišta, poligona i vrtova,
-uređenje mjesnih spomen obilježja, oglasnih mjesta, dječijih igrališta i poligona.

Svim najavljenim učesnicima, organizovanim grupama i udruženjima (kao što su Eko-mladi, Sportski ribolovci Jelah, Udruženje ribolovaca Kalošević, Odred izviđača Crni vrh, mjesne zajednice, škole, polaznici mektebske nastave, Lovačko društvo, Šumarija,..) Općina će obezbjediti vreće za otpatke, zaštitne rukavice, te sendviče i osvježenje za najmlađe, a JP RAD će svojim vozilima preuzeti smeće na deponiju.
Ujedno pozivamo i sve građane koji imaju žive ograde i stabla pored cesta i ulica, da ih uredno održavaju i sasjeku grane drveća koje smetaju odvijanju saobraćaja ili kretanju pješaka. Apelujemo da se ne baca smeće uz ceste, šume i vodotoke, čime svi zajedno sprečavamo stvaranje divljih deponija.

Na zajedničku akciju od 19.03. do 26.03, možete se prijaviti na kontakt telefone 061 266-123 (Meho Alić) ili 062 362-756 (Sedad Alićehajić).


POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA
Hamzalija Hojkurić, dipl.ecc.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.