Cijena od 1 KM za malinu nije prihvatljiva!

01 Jun 2017
4330 puta

Na incijativu Savez proizvođača jagodičastog voća u BiH u srijedu, 31. svibnja 2017. održan je sastanak sa predstavnicima Udruženja otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća (hladnjačara).
Savez smatra da treba graditi partnerske odnose sa svim učesnicima u lancu proizvodnje što podrazumijeva dogovor oko bitnih pitanja. U Savezu kažu kako špekulacija sa akontativnom cijenom nije prihvatljiva i dovodi do nepotrebnih tenzija.
"Akontativna cijena od 1 KM nije i ne može biti predmet dogovora! Cijena maline u BiH treba da bude tržišna i usklađena sa cijenama maline u regionu", ističu u Savezu, u priopćenju medijima.
Održani sastanak nije dao rješenje po tom pitanju, jer je stav hladnjačara unaprijed bio definisan i svi argumenti izneseni od strane predstavnika Saveza nisu prihvaćeni, što ne predstavlja dobar put u izgradji partnerskih odnosa.
"I na ovaj način pozivamo hladnjačare da odustanu od objavljene akontativne cijene, jer to može nanijeti nesagledive posljedice kako za proizvodnju tako i za otkup i plasman maline kako u ovoj sezoni, tako i u narednom periodu", kažu u Savezu koji ostaje otvoren za sve dogovore koji će voditi ka prevazilaženju problema i izazova sa kojima se ovaj sektor suočava.
Proizvođače pozivaju da pristupe Savezu proizvođača jagodičastog voća u BiH kako bi jači i jedinstveni zajednički radili na očuvanju digniteta proizvođača (crvenog zlata), na način da jačaju lokalna udruženja i zadruge:
- Opremanjem kapacitetima mini hladnjača;
- Uspostavom mreže savjetodavaca;
- Podrškom države putem poticaja;
- Iznalaženjem novih tržišta.
"Proizvođač ne može i ne smije biti doveden u položaj da zavisi od pojedinih lobija hladnjačara, savjetodavaca i hemijskih korparacija", zaključuju u Savezu proizvođača jagodičastog voća u BiH.

(agroklub.ba)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.