Gradonačelnici iz cijele BiH traže angažman države oko migranata

29 Mar 2019
1139 puta

Gradonačelnici nekoliko gradova iz oba bh. entiteta u Bihaću su pozvali nadležne državne institucije da se aktivnije uključe u rješavanje problema velikog broja migranata u BiH, najviše na području Bihaća.
"Ovo je složen problem, za čije je rješavanje potreban najozbiljniji angažman svih nivoa države. Ne možemo dopustiti da grad Bihać ostane sam u ovome i zato na raspolaganje stavljamo sve svoje potencijale u punom kapacitetu", kazao je načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić napomenuo je da se s migrantskom krizom u bilo kojem trenutku može suočiti svaka lokalna zajednica u BiH.
"Ovdje smo danas zbog skretanja pažnje javnosti, ali i poziva i upozorenja višim organima vlasti da pomognu. Svjesni smo da svaka od naših lokalnih zajednica već sutra može biti u istoj situaciji, jer je migracijski proces globalni problem. Kriza ima više dimenzija, a prva je humanitarna, jer valja s ljudima humano postupati. Tu su bezbjednosni i epidemiološki faktori, pa u potpunosti razumijemo situaciju. Banjaluka je prijatelj i partner Bihaća i trudit ćemo da uvijek šaljemo pozitivne zajedničke poruke, a tako je i u ovom momentu", dodao je Radojičić.
Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić posjetu svojih kolega okarakterisao je najboljom gestom prijateljstva, neophodnom u teškim momentima za stanovnike Bihaća.
"Suvišno je govoriti o značaju ove posjete za sve građane Bihaća. Gradonačelnici i načelnici su svjesni s kakvim se problemom suočavamo i odmah su došli i ponudili svaku vrstu pomoći. Ta gesta prijateljstva u ovom momentu vrijedna je i kao svaka financijska pomoć. Nadam se da će naša poruka i poziv u pomoć napokon doći i do onih kojima se obraćamo godinu dana", kaže Fazlić.
Potpisana je i izjava o podršci Gradu Bihaću, čiji su građani tokom poplava 2014. godine nesebično pomagali mnogim lokalnim zajednicama pogođenim poplavama.
Posjeta gradonačelnika Bihaću je dio akcije "Pomozimo Bihaću", koja je pokrenuta uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.  
Načelnici i gradonačelnici obišli su i Privremeni prihvatni centar "BIRA" u kojem trenutno boravi oko 2.200 izbjeglica i migranata.

(RSE)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.