U nedjelju nastupa ljetno računanje vremena

30 Mar 2019
1156 puta

Pomicanjem kazaljki za jedan sat unaprijed, odnosno s dva na tri sata ujutro, u nedjelju, 31. marta, započet će ljetno računanje vremena, a to bi nakon nedavne odluke u Evropske unije moglo biti jedno od zadnjih pomicanja sata.

Praksa pomicanja sata dva puta godišnje, krajem marta za jedan sat naprijed i vraćanje kazaljki u oktobru za sat unatrag uskoro bi trebala otići u povijest historiju, nakon što je Evropski parlament nedavno podržao prijedlog direktive kojom se od 2021. na razini EU-a ukida polugodišnje pomicanje sata i zemljama članicama prepušta odluka o odabiru ljetnog ili zimskog računanja vremena, navodi Hina.

Prakticiranje pomicanja sata uvjetovano izmjenom godišnjih razdoblja seže u prošlo stoljeće, a najčešće se spominjala ušteda energije, što je jedan od razloga zbog kojeg su države članice dosta dugo primjenjivale pomicanje sata.

Novije studije pokazuju, međutim, ograničene efekte takve prakse te ističu njezine negativne posljedice.

Pokazalo se da  se ljudi zbog pomicanja sata općenito osjećaju lošije te pate od poremećaja tzv. cirkadijalnog ritma, imaju veće probleme sa spavanjem i osjećaju umor.

Negativan uticaj na zdravlje
U poljoprivredi, pomicanje sata imaju negativan učinak na prinose usjeva i dobrobit životinja te remete bioritam stoke, što primjerice utječe na mužnju krava.

Promjene sata negativno djeluju i na javno zdravlje, pri čemu su najviše pogođena djeca i starije osobe.

Nova direktiva ne znači automatsko ukidanje ljetnog računanja vremena u EU-u ili uvođenje „jedinstvenog vremena“ u Evropi, već okončava praksu usklađenog pomicanja sata na razini EU-a te omogućava državama članicama da odaberu vlastiti način računanja vremena, odnosno hoće li zadržati zimsko računanje vremena ili preći na ljetno računanje vremena.

Primjena nove direktive počinje s 1. aprilom 2021., pa bi posljednje zajedničko pomicanje sata trebalo u svakoj državi članici započeti posljednje nedjelje u martu 2021. u jedan ujutro prema koordiniranom svjetskom vremenu (UTC).

Evropska komisija objavila je u avgustu 2018. rezultate javnog savjetovanja u kojem se od 4,6 miliona evropskih građana, velika većina, njih 84 posto, izjasnila da treba odustati od pomicanja sata, a većina unutar većine želi da se zadrži ljetno računanje vremena tokom cijele godine.

(Al Jazeera)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.