Aktivacija MAP-a u junu

24 Dec 2015
3622 puta

Bosna i Hercegovina na samitu NATO-a u junu naredne godine u Varšavi mogla bi dobiti zeleno svjetlo za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u Savezu (MAP), čak ako i entitet Republika Srpska (RS) nastavi odbijati uknjižbu perspektivne nepokretne vojne imovine na državu BiH, piše danas „Dnevni avaz".

Ovim potezom zemlje članice Alijanse žele dati jasan signal BiH da su joj vrata NATO-a širom otvorena, bez obzira na opstrukcije koje kroz odbijanje uknjižbe vojne imovine dolaze iz manjeg bh. entiteta.

To ne znači da se BiH oslobađa ove obaveze za samo članstvo u Savezu, nego se time progresivni dio vlasti u našoj zemlji želi potaknuti na intenzivniji angažman u vojnim mirovnim misijama  u svijetu te na završetak procesa rješavanja viškova oružja i municije, što su, također, uvjeti za aktiviranje MAP-a.

Da se BiH za aktivaciju MAP-a zbog neispunjenja svih uvjeta djelimično „progleda kroz prste", bila bi potrebna saglasnost većine članica NATO-a, a takva ideja navodno već ima široku podršku.

U tom smislu bit će pokrenuta inicijativa u Savezu, slična britansko-njemačkoj inicijativi koja je deblokirala aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), odnosno ustanovila novi pristup u uvjetima za članstvo u Evropskoj uniji, potvrđeno je za "Avaz" iz više izvora.

Praktički, to bi značilo da bi MAP bio aktiviran završetkom uknjižbe perspektivne nepokretne vojne imovine u FBiH, gdje se odukupno 63 takve lokacije nalazi njih 40, a do sada su uknjižene 23.

No, međunarodna zajednica prije svega će potencirati i insistirati na uknjižbi ove imovine i u RS, gdje do sada nijedna od 23 lokacije nije uknjižena na državu BiH i čije vlasti, naročito u posljednje vrijeme, sve glasnije naglašavaju da to neće dozvoliti ni ubuduće.

Pretpostavlja se da su takvi glasovi ojačali zbog podrške Rusije koju imaju aktuelne vlasti u manjem bh. entitetu, a kojoj nije u interesu članstvo nijedne balkanske zemlje u Alijansi, o čemu se Moskva javno izjasnila već kada je u pitanju i članstvo Crne Gore u ovom vojno-političkom savezu. Stoga se očekuje da bi zarad očuvanja i jačanja stabilnosti na Balkanu, članice NATO-a mogle podržati aktiviranje MAP-a BiH, a time ujedno poništiti efekte koje ruska politika ima na RS, koji direktno blokiraju članstvo BiH u NATO-u, a time i njen napredak, piše "Avaz".

(FENA) F.F.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.