Do kraja godine visoke koncentracije prašine i sumpordioksida

 Koncentracije prašine i sumpordioksida i dalje su veoma visoke na području nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini, a stručnjaci ne očekuju da će se stanje promijeniti u skorijem periodu.

Iz Sektora životne sredine Federalnog hidrometeorloškog zavoda BiH Feni su kazali da je visoka zagađenost zraka prisutna od početka novembra i da se promjena ne očekuje prije januara.

- Ranijih godina ovakva situacija je trajala do 15 dana, ove godine to će trajati mnogo više. Do Nove godine zadržat će se visoke koncentracije, ostat će uzbune i planovi zaštite - istakli su.

Naveli su da se padavine očekuju tek u januaru, kada će doći do promjena.

Kažu da se ranije nije dešavalo da zagađenost zraka traje dugo jer se nije dešavalo da u jednom mjesecu padavina nema nikako.

- Imamo klimatske promjene što rezultira da nam se vrijeme mijenja. Imamo suh mjesec, što bi u ljetnom periodu izazvalo veliku sušu, a u zimskom periodu vrijeme s pojavom kotlinskih magli i zadržavanju zraka koji ne može da cirkuliše - naglasili su iz Sektora životne sredine Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

(FENA) E.F.

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.