Krater na Marsu nazvan po mjestu iz BiH

27 Sep 2019
1748 puta

Jezero, malo mjesto u zapadnoj Bosni je "presretno" da dijeli svoje ime sa kraterom na Marsu koji će biti mjesto slijetanja NASA-inog rovera 2020. godine, rekla je načelnica ove općine u četvrtak.

Ranije ove sedmice, načelnica Snežana Ružičić je primila pismo iz američke svemirske agencije kojim se potvrđuje veza između mjesta i njegovog marsovskog blizanca, piše portal phys.org.

45 kilometara širok krater na Marsu je nazvan po bh mjestu jer ga je nekada prekrivalo jezero napajano rijekama, baš kao ono pored Jezera u BiH, kažu u NASA-i.

Zemaljsko Jezero nema više od 1.400 stanovnika ali barem "ima veću populaciju nego ono na Marsu", smijala se načelnica.

Šalu na stranu, "vidimo ovo kao priliku za razvoj naše sredine", dodala je 43-godišnja načelnica koja planira da traži pomoć od NASA-e na ekološkim projektima.

U svom pismu direktor NASA Mars Exploration, James Watzin, rekao je da je htio da grad bude prepoznatljiv zbog svoje veze sa dolazećom misijom."

"Nadamo se da ćete pratiti nastojanja Marsovog 2020 rovera na njegovom putu", dodao je.

Mars 2020 rover će biti lansiran u julu 2020.g. a planirano slijetanje je u februaru 2021.g.

Krater Jezero je određeno kao roverova destinacija prošlog novembra. Načelnica je naglasila da će u mjestu biti organizovana javna praćenja roverovog putovanja.

U siromašnoj zemlji opterećenoj tmurnim vijestima o nestabilnoj ekonomiji i gorkim etničkim podjelama, ova najava postala povod za tradicionalni bosanski humor, piše phys.org

"Očekuje se da do kraja 2023. područje od 51.197 km2 oko kratera nazovu Bosna i Hercegovina jer atmosferom strašno podsjeća na taj dio Marsa i da nas sve gore presele...", napisao je lokalni novinar Almir Panjeta na svom FB profilu.

Kao odgovor, načelnica Ružičić se nastavila da se šali:
"Ako ne možemo dobiti svoja prava na Zemlji, mi, stanovnici Jezera, imaćemo prioritet na ovom putovanju."

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.