Uprava "Krivaje - Mobel": U medijima plasirano niz dezinformacija i neistina

Uprava preduzeća "Krivaja - Mobel" d.o.o Zavidovići saopćila je da je putem medija plasirano niz dezinformacija i neistina o stanju u tom preduzeću.

Na objavljene informacije i "zlonamjerne izjave pojedinaca" da je u tom preduzeću dobilo otkaz 150 do 750 uposlenika, tvrde da od uprave preduzeća niti jedan radnik nije dobio otkaz ugovora o radu.

Navode da je istina da je samo s jednim manjim brojem radnika sporazumno raskinut ugovor o radu, isključivo na njihov zahtjev i uz potpisanu izjavu da su reguilirane sve obaveze prema tim radnicima, te da na današnji dan pravosnažne ugovore o radu u preduzeću "Krivaja - Mobel" d.o.o Zavidovići ima 741 uposlenik.

Da je dezinformacija da neisplaćuju bolovanje i godišnji odmor navode da mogu potkrijepiti nalazom Kantonalne inspekcije rada, te da su zaljučno sa zadnjom isplaćenom cjelovitom platom za septembar sve obaveze po osnovu bolovanja i godišnjeg odmora izmirene, o čemu je bio informiran i sindikat prije obustave rada.

Tvrde da plaće radnika isplaćuju u skladu sa zakonom utvrđenom cijenom sata i važećim poslovnikom o radu, a srazmjerno vremenu provedenom na radu i rezultatima rada.

Također, ističu da već više mjeseci redovno uz plaće uplaćuju i sve pripadajuće poreze i doprinose uz plaću a da su dugove po tom osnovu iz ranijeg perioda regulirali s poreskom upravom u vidu protokola, po kojem redovno izmiruju obaveze, što mogu dokazati potvrdama od Poreske uprave i Uprave za indirektno oporezivanje.

Naglašavaju da su radnici zadnju "nelegalnu obustavu rada" započeli i prije isteka zakonskog roka za isplatu plaće do kraja mjeseca za predhodni mjesec ili 30 dana nakon isplate posljednje plaće i da je mogla biti isplaćena plaća za oktobar do kraja prošle sedmice da su radnici prihvatili da završe i otpreme osam šlepera robe koja je u pogonima u završnoj fazi izrade.

- Ove činjenice kao i posljednji ultimativni zahtjev sa zbora radnika, da isključivo traže raskid kupoprodajnog ugovora jer ne žele raditi za ove vlasnike, jasno ukazuje da plaća nije uzrok obustave rada nego su to drugi daleko dublji razlozi koji su fabrikovani i imaju svoje mentore izvan kruga danom sve jasnije izlaze na površinu - saopćeno je iz Uprava preduzeća "Krivaja - Mobel" d.o.o Zavidovići.

(FENA) M.B.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.