Nakon noći smrtonosnih udara: Lijekovi na putu za Gazu

17 Jan 2024
452 puta
Foto: UNRWA Foto: UNRWA

Očekuje se da će isporuke lijekova za izraelske taoce i palestinske civile početi stizati u Gazu u srijedu prema dogovoru u kojem su posredovali Katar i Francuska, nakon noći smrtonosnih bombardovanja na jugu te teritorije.

Militanti su uzeli oko 250 talaca tokom krvavih napada 7. oktobra koji su započeli rat, a oko 132 su još uvijek u Gazi, uključujući najmanje 27 za koje se vjeruje da su ubijeni.

Sudbina onih koji su ostali u zatočeništvu obuzela je izraelsko društvo, dok je šira humanitarna kriza na opkoljenoj teritoriji obilježena prijetnjom glađu i bolestima podstakla međunarodne pozive na prekid vatre.

U izjavi za službenu novinsku agenciju Katara (QNA), Doha je u utorak objavila dogovor “između Izraela i (Hamasa), gdje će lijekovi zajedno s drugom humanitarnom pomoći biti isporučeni civilima u Gazi… u zamjenu za isporuku lijekova potrebna za izraelske zarobljenike u Gazi”.

Glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova Majid Al-Ansari rekao je za QNA da će lijekovi i pomoć u srijedu krenuti iz Dohe u egipatski grad El-Arish prije nego što budu prevezeni u pojas Gaze.

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua potvrdio je dogovor.

Očekuje se da će 45 talaca dobiti lijekove prema sporazumu, navodi francusko predsjedništvo.

Najmanje 24.285 Palestinaca, od kojih je oko 70 posto žena i djece, ubijeno je u Gazi u izraelskim bombardiranjem i kopnenim operacijama, prema teritorijalnom ministarstvu zdravlja.

Ministarstvo je rano u srijedu izvijestilo da je još 81 osoba ubijena u napadima tokom noći, uključujući i glavni grad Khan Yunis na jugu zemlje.

(FENA)

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.