Izrael bombarduje Gazu dok tinjaju neslaganja sa SAD

19 Jan 2024
446 puta
Foto: Arhiva Foto: Arhiva

Izrael je u petak bombardovao južnu Gazu nakon što se javno sukobio sa svojim glavnim saveznikom Sjedinjenim Državama oko mogućnosti palestinske države.

Izrael je u petak bombardovao južnu Gazu nakon što se javno sukobio sa svojim glavnim saveznikom Sjedinjenim Državama oko mogućnosti palestinske države, čije stvaranje Washington vidi kao jedini put ka trajnom miru.

Svjedoci su izvijestili o pucnjavi i zračnim napadima u petak rano u Khan Yunisu, glavnom gradu na jugu Pojasa Gaze, gdje Izrael kaže da se kriju mnogi članovi i vođe palestinskog islamističkog pokreta Hamas.

Palestinski Crveni polumjesec izvijestio je o “intenzivnoj” artiljerijskoj vatri u blizini bolnice Al-Amal, dok je ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopćilo da je 77 ljudi ubijeno, a desetine povrijeđeno tokom noći.

Izraelska vojska je saopćila da se njena brigada Givati ​​bori toliko daleko na jugu koliko su njene trupe došle u kampanji.

“Vojnici su eliminirali desetine terorista u bliskoj borbi i uz pomoć tenkovske vatre i zračne podrške”, navodi se.

Ujedinjene narodi kažu da je u ratu, koji je počeo neviđenim napadima Hamasa na Izrael 7. oktobra, raseljeno otprilike 85 posto od 2,4 miliona stanovnika Gaze.

Mnogi su nagurani u skloništa gdje se bore da dobiju hranu, vodu, gorivo i medicinsku njegu. Agencije UN-a kažu da je hitno potreban poboljšan pristup pomoći jer glad i bolest prijete.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je preko noći da je izbrojala 24 slučaja hepatitisa A i “hiljade” slučajeva žutice vjerovatno povezanih sa širenjem virusne infekcije jetre.

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.