Radionica na temu "Uloga žene u politici u jugoistočnoj Evropi" Istaknuto

U organizaciji Švedskog Međunarodnog instituta za razvoj lokalne demokratije iz Štokhloma i načelnice općine Doboj Jug u Kardijalu na Banji Vrućici održava se višednevna radionica na temu učešće žena u politici,odnosno u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. U ovaj dvogodišnji projekat uključene su žene koje obnašaju neke od političkih uloga iz dvadesetjedne zemlje Evrope.


U utorak su učesnice ove radionice, njih trideset iz Švedske, Njemačke, Moldavije, Srbije i BiH posjetile Općinu Doboj Jug gdje ih je općinska načelnica Jasminka Begić upoznala sa organom uprave ove općine kojim rukovodi .
Kako su izjavile općinska načelnica Jasminka Begić i, voditeljice ovog projekta i moderatorice radionice šveđanke Kristin Ekström i Susanne Nordling,ovaj projekat ima za cilj animiranje žena u čitavom svijetu za što veće njihovo učešće u javnom prostoru, jer su očite velike razlike od zemalja do zemalja.Tako su u Švedskoj više od jedne trećine žene na pozicijama općinskih načelnica,skoro četrdeset posto su u zakonodavnim strukturama zemlje,što to nije slučaj kod većine zemalja Jugoistočne Evrope. Uskoro će uslijediti nastavak ovih radionica gdje će domaćin biti Švedska.
Osim edukativno-informativnog karaktera ovaj projekat ima za cilj bolje međusobno upoznavanje i zbližavanje žena iz različitih kultura i tradicija.Nakon obilaska prostorija općine Doboj Jug u kojima je smještena općinska administracija,gošće predvođene načelnicom Jasminkom Begić posjetile su OŠ “21 mart“ gdje ih je direktor Amir Bečić upoznao sa aktivnostima ove vrijedne obrazovne institucije.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.