Doboj Jug: Potpisan ugovor sa JU Centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama u ZDK

Početkom maja općinska načelnica Jasminka Begić je potpisala ugovor o sufinanciranju JU Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama u ZDK.

Osobe s posebnim potrebama treba da uživaju ista osnovna prava kao i ostali građani te imaju životne uslove primjerene njihovom psihofizičkom stanju i sposobnostima u oblasti obezbjeđenja adekvatnih životnih i medicinskih uslova za osobe s posebnim potrebama, bilo da se radi o djeci ili odraslima. Na području kantona u pet općina postoje dnevni centri za više od 650 evidentirane djece s posebnim potrebama na području Kantona i oni djeluju u Maglaju (osnovan 2006.), Zenici (osnovan 2009.) i Visokom (osnovan 2013.) i Tešnju koji će biti kao poslovne jedinice u okviru pomenute JU.Ovim načinom organizacije došlo bi do približavanja korisnicima ove vrste pomoć za djecu i odrasle s posebnim potrebama“ koristio bi postojeće objekte u Maglaju, Zenici i Visokom , a uskoro u Tešnjui i što je posebno bitno, obezbijedio bi se temeljitiji pristup uređivanju brige za osobe s posebnim potrebama po jedinstvenim kriterijima u cijelom kantonu.
Iz ugovora se vidi da su korisnici ove ustanove djeca predškolskog uzrasta ometena u razvoju, zatim djeca školskog uzrasta koja se ne mogu uključiti u redovan školski proces kao i djeca koja pohađaju redovne škole, a imaju potrebe za individualnim uslugama fizikalnog tretmana i govorne terapije Centra. Uz djecu, centar će koristiti i odrasle osobe s posebnim potrebama, životne dobi od 23 godine i više, a kojima je potrebno osposobljavanje za samostalan život i rad. Reorganizacijom postojećih centara i uspostavljanjem jedne krovne kantonalne ustanove teritorijalno se obuhvata područje cijelog Kantona i time usluge prilagođavaju lokalnim potrebama i mogućnostima. Na ovaj način, zaštita osoba s posebnim potrebama se sistemski uređuje, a medicinske i odgojno-obrazovne kao i socijalne potrebe ove kategorije stanovništva bile bi na adekvatan način zadovoljene.

 
{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.