MONOGRAFIJA DŽEMATA STENJAK-TESLIĆ

03 Dec 2014
4208 puta

efbaboOsvrt na knjigu: "Monografija džemata Stenjak-Teslić"

Bismillah, El-hamdu lillah, vessalatu vesselamu ala Resulillah.

"I reci: Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici."(Et-Tevbe, 105)

"čuvajte stečeno znanje tako što ćete ga zapisati."(Ibn Abdel Berr, "Džamiul-bejanil-ilmi")

"...sve što se zabilježi ostaje, a sve što se pamti nestaje." (Mula Mustafa Bašeskija)

U povodu devedeset godina osnivanja džemata Stenjak-Teslić, urađena je, odštampana i puštena u prodaju Monografija ovog džemata. Na osnovu zvaničnih dokumenata, džemat je formiran 1924.godine. Autor navedene monografije je Fadil ef. Halilović, bivši imam ovog džemata i glavni imam Odbora IZ-e Teslić. Fadil ef. Halilović je rođen 1951. godine u Koprivcima, Tešanj. Završio je Gazi Husrev begovu medresu i Pravni fakultet u Sarajevu i položio pravosudni ispit. Imamsku dužnost je obavljao u nekoliko džemata. Bio je vrijedan, čestit i uspješan imam, zbog čega je bio vrlo cijenjen i poštovan od strane džematlija. Vrhunac njegove uspješne imamske karijere doživio je i ostvario u džematu Stenjak-Teslić. Tu je pokazao svu svoju raskošnost talenta, obrazovanja, kreativnosti i elana u svim segmentima imamskog rada i djelovanja. Intenzivirao je i pokrenuo vjerski život, mektebsku nastavu, gradnju vjerskih objekata, predavanja za odrasle, za žene, za omladinu, mnogostruko povećao distribuciju vjerskih edicija i štampe, infrastrukturnih objekata i mnogih drugih aktivnosti u džematu.

 Kada je krenula agresija na BiH 1992.godine Stenjak, kao i drugi džemati Teslićkog područja teško su stradali. Taj period je obilježen izgonima, pljačkom, logorima, ubistvima i patnjama, a Fadil efendija je za dlaku izbjegao smrt. Djeca su ga upozorila 'bježi eto vojske', a on je na brzinu samo uspio obući neke stare cipele, sve u kući ostavio i pobjegao, između kuća se skrivao i preko šume došao u Jelah-Tešanj. Važno je napomenuti da je Fadil ef. cijeli rat ostao uz svoje džematlije, aktivno učestvovao u organizaciji i formiranju vojnih jedinica, išao na liniju, radio u Komandi brigade, zadužen za moral i vjerska pitanja i još uz to cijelo vrijeme pružao vjerske usluge džematlijama. Često puta smo se ujutro sretali kada se on vraćao sa linije koju je držala teslićka brigada i to sav oinjao od hladnoće i smrzli. Fadil ef. je iz rata izašao sa činom majora. Zbog svega toga zaslužio je duboko poštovanje i uvažavanje u svakom pogledu. Sada je u penziji i živi u Jelahu.

 fadilhalilovic

Za uspješno obavljanje povjerenih dužnosti u toku rata pismeno je pohvaljivan od strane Komande Trećeg korpusa i Generalštaba Armije RBiH. Dobitnik je i ratnog priznanja Srebreni štit 15.04.1996.godine. U obrazloženju dodijeljenog priznanja se navodi:"Za izuzetne rezultate u obavljanju profesionalnih zadataka i dužnostima kojima je ostvaren poseban doprinos osposobljavanju i jačanju oružanih snaga RBiH dodijeljuje se ratno priznanje." U želji da i dalje, na neki način, pomogne svojim bivšim džematlijama, stavio im se na raspolaganje pa je biobiran i za predsjenika Izvršnog odbora Medžlisa IZ Teslić i to u najintenzivnijim  aktivnostima, prilikom gradnje džamije, gdje je dao svoj veliki doprinos.

Fadil ef. Halilović, autor

I na kraju džematski odbor, uz saglasnost Medžlisa IZ Teslić, mu je ponudio da napiše monografiju džemata Stenjak-Teslić, što je i prihvatio i veoma uspješno, na veliko zadovoljstvo svojih bivših džematlija, odradio taj izuzetno zahtjevan, složen i odgovoran zadatak. Fadil ef. je ambiciozna, kreativna, obrazovana i puna entuzijazma osoba, što je pretpostavka za složene zadatke i projekte. Kome god je ovaj projekat ponuđen, da ga uradi, on ga je odbio, ali je Fadil ef. prihvatio i savršeno odradio.

 Izvori za pisanje ove monografije su:

 -prvo, pisani tragovi o bogatoj i burnoj prošlosti ovog džemata, a bilo ih je veoma malo, a i oni što su sačuvani bili su nedostupni za korištenje.

 -drugo, lična saznanja i pamćenje i usmena predaja određenog broja džematlija. Dakle, postojale su dvije otežavajuće okolnosti kod pisanja ove knjige:

 -prvo, oskudna dokumentacija i

 -drugo, što nije bilo nikakvog uzora, jer ranije ništa slično nije napisano na području Teslića.

 Međutim, vrlo korektno, objektivno i stručno, što potvrđuju i naši ugledno vjerski autoriteti, kao što je prof.dr.Šefik Kurdić, je knjiga napisana, gdje svako može naći interesantne podatke, saznanja, pouke i poruke za sebe, svoju porodicu i djecu. Obrađena je historija džemata, plemenite i zaslužne ličnosti, koje su svojom dobrotom i radom doprinjele razvoju, jačanju i funkcionisanju džemata. Obrađene su i određene epizode, fascinanti događaji i sudbine pojedinih ličnosti, kao što je npr. Hadži Mehmedalija Mandžukić te Bećir ef. Jahić, pod naslovom "Kadijina medresa za imame", koja je radila kada su skoro sve medrese bile zatvorene. Knjiga je podijeljena u 10 poglavlja, koji sadrže određen broj kopija dokumenata i fotografija o jednom broju ljudi. U knjizi je dominantno opisan vjerski život, ali su obrađeni i drugi segmenti društvenog, kulturnog, prosvjetnog, kao i drugih životnih sadržaja, a posebno period agresije na našu Domovinu BiHi šehidi koji se žrtvovali svoje živote u odbrani vjere i Domovine.

 Knjiga se najtoplije može preporučiti svim ljubiteljima lijepe i korisne knjige, a posebno za džematlije Stenjak-Teslić, kako za one koji se vratili svojim kućama, tako i za one u dijaspori i iseljeništvu, gdje mogu naći odgovor na pitanja: ko su, šta su, gdje su rođeni i odakle potječu. Neko je rekao da je historija učiteljica života, koju treba poznavati da bi razumio sadašnje i buduće vrijeme. Ovo je model kako treba u buduće pisati monografije.

 Ne možemo a da se ne osvrnemo na analize ovog izuzetno vrijednog djela od strane recenzenata prof.dr.Šefika Kurdića i mr.sci.Esmira Bašića, i izuzetno jakih pisaca iz raznih žanrova vjerskog, kulturnog, civilizacijskog i drugih sfera društvenog života. Oni su dali visoku ocjenu kvaliteta i značaja ovog djela, koje je nastalo povodom devedeset godina od osnivanja džemata Stenjak-Teslić, našeg vrijednog imama Fadil ef. Halilovića koji ilustrira vrijednost džemata i džamije i njihovu ulogu u očuvanju islamske svijesti, moralnog digniteta i nacionalnog identiteta. Ono što fascinira u ovom tekstu koji nam je autor ponudio, jeste čitav spektar aktivnosti ovog džemata i njegovih džematlija i što autor ne izostavlja ni jednu sitnicu niti detalj. Dr. Kurdić upućuje iskrene čestitke džematu na postignutim rezultatima u posljednjih devedeset godina, na sjajnoj ideji da to otrgnu od zaborava i zapišu u ovoj knjizi, koja će stoljećima biti svjedok njihovog angažmana u ovom džematu. Posebne čestitke upućuje uvaženom kolegi i sjajnom imamu Fadil ef. Haliloviću koji je lijepim stilom i prijemčivim kazivanjem napisao ovu knjigu. Mr. sc. Esmir Bašić naglašava da knjiga zaslužuje sve komplimente, a autoru čestitke. I mi se pridružujemo čestitkama navedenih recenzenata ove knjige.

 Knjiga se može nabaviti u sjedištu Medžlisa IZ Teslić ili preko autora u Jelahu, broj telefona: 061 453 972

 Ibrahim ef. Mahalbašić, dipl. pravnik

 Jelah, 02.12.2014.godine

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.