DOKTOR I HODŽA Istaknuto

Ambulanta u Jelahu, gdje se zbio cijeli događaj Ambulanta u Jelahu, gdje se zbio cijeli događaj

efbabo

Autor: Ibrahim ef. Mahalbašić, dipl.pravnik

Božiji poslanik Muhamed a.s. je rekao: “Ljudi, liječite se, jer Allah nije stvorio ni jednu bolest a da joj nije odredio i lijek. Jedino od smrti i starosti nema lijeka”. (Imami Ahmed)

U mene efendinca jedno vrijeme počela se žaliti kako se ne osjeća najbolje, pa bi trebala otići doktoru. Savjetovao sam joj da se ne zapušta, neka uzme zdravstvenu knjižicu, sjedne u taksi i ode doktoru. Ona se ujutro spremila, uzela potrebna dokumenta, nešto novaca i otišla u ambulantu. Nakon što je došla na red i ušla u ordinaciju, doktor je upita, na šta se žalite. Odgovorila je da se ne osjeća najbolje. On joj napiše uputnicu i pošalje je da uradi nalaze i nakon toga ponovo dođe kod njega i on će na osnovu tih nalaza odrediti dijagnozu i terapiju. Kada je pošla po nalaze, rekao sam joj: “Nakon što doktor pogleda nalaze, zamoli ga da ti ih dadne da ih poneseš kući.” S obzirom da sam ja na fakultetu učio latinski jezik, pretpostavljao sam da se razumijem u ove nalaze i želim, radi sve sigurnosti, da ih i ja pogledam. Ona je uradila sve onako kako sam joj rekao. Nakon što je ušla u ordinaciju, doktoru je pružila knjižicu i nalaze. On je pogledao nalaze i konstatovao da su nalazi sasvim dobri i da nema nikakvih zdravstvenih problema. Zbog toga je efendinci bilo veoma drago i doktor je pokušao da nalaze stavi u njen karton, a ona mu se tada obratila:”Doktore, mogu li ja dobiti te nalaze”? On se malo zašutio i nju upitao:”Šta će vam”?, a ona je odgovorila:”Da mi ih muž pogleda”. Međutim, on je u knjižici vidjeo da sam ja vjerski službenik i meni na jedan pametan, inteligentan i duhovit način poručio:”Poselami ti meni efendiju i kaži mu da se on u ovo razumije ko i ja u Ettehijjatu”.(Dova koja se uči na sjedenju u namazu). Nakon toga, nalaze je stavio u karton.

Bilo je to prije skoro 40 godina i nikada taj savjet nisam zaboravio. Ova poruka je u skladu sa onom narodnom koja glasi:”Ne mješaj se i ne petljaj u poslove za koje nisi stručan i kompetentan”.

Doktor o kome je riječ veoma je stručan, sposoban i human ljekar koji je mnoge osobe liječio, i pomogao im u životu, pa i meni. To je doktor Kerim Mulasmajić, rodom iz Novog Šehera. Neko vrijeme ordinirao je u Jelahu, a potom premješten u Maglaj, gdje je i penziju dočekao. Nakon odlaska iz Jelaha snjim sam se samo još jednom vidjeo i to u Novom Šeheru na dženazi njegovog rahmetli oca. Znam da mu je bilo teško, ali kada me vidjeo posebno mi se zahvalio što sam došao na dženazu. Primjetio sam da je doktor veoma emotivna osoba, jer je puno plakao na očevoj dženazi.

Volio bih se čuti i vidjeti s njim.

S poštovanjem i mahsuz selam!

Jelah, 03.11.2015.godine

 {fcomment}

ocijeni
(5 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.